Amerikanen in Flanders Fields

1914-1919

  • museumcafé
  • boekvoorstelling

Over

De Amerikaanse betrokkenheid bij de Eerste Wereldoorlog in België was divers en omvangrijk. Voor de officiële deelname van de Verenigde Staten in april 1917, waren reeds duizenden Amerikanen actief aan of achter het front van bezet en onbezet België, als journalist, diplomaat, hulpverlener, verpleegster, chirurg of als militair in een van de geallieerde legers. In 1918 passeerden vier Amerikaanse divisies in Vlaanderen. Een deel van hun slachtoffers kreeg na de oorlog een laatste rustplaats in Waregem, maar een nog groter deel werd gerepatrieerd naar de Verenigde Staten of naar een land van herkomst. In

Amerikanen in Flanders Fields
1914-1919

het nieuwe Namenlijstessay van het In Flanders Fields Museum worden voor het eerst alle Amerikaanse slachtoffers samengebracht in een historische analyse. Pieter Trogh en Dominiek Dendooven Amerikaanse behandelen hierbij uitvoerig de niet-militaire aanwezigheid in België tussen 1914-1917; de Amerikaanse militaire aanwezigheid in België; de slachtoffers, hun afkomst en hun herdenking; en de blijvende erfenissen van de Amerikaans-Belgische relaties door het prisma van de Eerste Wereldoorlog.

Neil Brand en Dr Michael Hammond  brengen, voor en na de lezing, enkele liedjes uit hun programma ‘Blues in the Trenches’. De nummers worden historisch geduid.

Na de lezing kan je de tentoonstelling Americans in Flanders Fields bezoeken. Nadien trakteert het museum je op een drankje én kan je de nieuwe publicatie aankopen.

praktisch

- donderdag 28 maart
- om 19 uur
- museumcafé

inschrijven

---ooo---

Alle essays in de reeks omtrent de Namenlijst zijn te vinden in de museumshop.

AmericansIFF